ΓΡΑΦΕΙ Η ΝΑΤΑΣΑ ΠΕΤΡΟΥ

Πως θα μπορούσα να πάρω μια συνέντευξη τυπικών και τετριμμένων ερωτήσεων από μια γυναίκα όπως η Κα Τζομπανάκη;

Θέλω να μην την αποκαλέσω συνέντευξη,προτιμώ να την πω κουβέντα, γιατί αυτό επιθυμούσα πάντα να είχα  την ευκαιρία να μπορώ να έχω μαζί της...μια απλή και ειλικρινής κουβέντα και αυτό να δώσω στον κόσμο!!


Πως μπορώ να έχω τον θησαυρό των σκεψεων της,και να μην ΄΄αγγίξω΄΄ τα πολύτιμα αλλά  απλά να κοιτάζω την λάμψη του;


Η Μαρία Τζομπανάκη είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα της χώρας μας -και ας κρατά ήπιους τόνους πάντα για το έργο της- τόσο για την καλλιτεχνική της αξία όσο και για τις δραστηριότητες της που και αυτές με ένα ιδιαίτερο τρόπο έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνία της ψυχής της,που χτυπά πάντα δυνατά μπροστά στη δημιουργία και στα όνειρα της!


Έχει πρωταγωνιστήσει σε πλήθος παραστάσεων και τηλεοπτικών παραγωγών και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως.Ορίστηκε Πρέσβειρα του Κρητικού Πολιτισμού από την Περιφέρεια Κρήτης.


Που σας βρίσκουμε σε αυτή μας την κουβέντα..Σε τι τόπους;..

Σε μακρινούς τόπους ! Στην δυτική ακτή του Ατλαντικού στη Νέα Υόρκη..

Θα τολμούσα να πω πως δεν χρειαζόσασταν τον τίτλο της Πρέσβειρας Κρητικού Πολιτισμού (αν και σαφώς είναι τιμητικός) για να σας αποκαλέσει κάποιος απλός άνθρωπος έτσι!..Ο καθένας από μας θα το έλεγε ούτως η άλλως!!
Καταλαβαίνω όμως πως αυτό βοηθάει και ανοίγει δρόμους για τα σχέδια σας να αναδείξετε και να δημιουργήσετε πράγματα για τον τόπο

Είναι τίτλος μεγάλης τιμής για μένα,Η πατρίδα μου είναι η κορώνα της ζωής μου και ο γιος μου είναι η καρδιά και η αναπνιά  της.
Πάντα η ανησυχία μου από πολύ νέα ήταν πως,  αυτή την ομορφιά που εγώ είχα την τύχη να ζήσω και  να ανατραφώ  , οι επόμενες γενιές θα την ζήσουν;;..... 
Παλαιότερα οι κοινωνίες ήταν πιο ανθρωποκεντρικά δομημένες, οι άνθρωποι πιο κοντά στην αλήθεια της ανθρώπινης διάστασης, το μέτρο πιο κοντά στο ανθρώπινο μπόι...
Και η κουλτούρα της παράδοσης  έκανε την ζωή πιο γλυκιά , λιγότερο ανταγωνιστική .Οι τέχνες άκμαζαν , η φύση ήταν αβίαστη, η εμπιστοσύνη ήταν πόρτα και παράθυρο στις ζωές των ανθρώπων...Πολύ νωρίς την προσοχή μου την έστρεψα στο πώς θα διασωθεί αυτός ο πλούτος, πως θα διαδοθεί , πως θα πολλαπλασιαστεί.
Οι περισσότερες δράσεις μου αυτό είχαν σαν στόχο. Με αποτέλεσμα να" οικοδομηθεί" η ιδέα ενός Κέντρου Πολιτισμού και Πράσινου Τουρισμού, πολύ πρώιμα, όταν ήταν ακαταλαβίστικοι όροι...Που έκανε έργο στην πατρίδα και τοπικά και σε διεθνές επίπεδο.
Αυτό συνεχίζω εδώ στην Αμερική. Νοιώθω έντονα τον σεβασμό των ομογενών αλλά και των Αμερικανών, προς την ιδιότητα του τίτλου.Που για μένα είναι τρόπος ζωής! 
Να πρεσβεύω την ουσία του πολιτισμού μας, με τον λόγο μου, τις πράξεις μου, τις δράσεις μου. Ήδη ξεκινάμε συνεργασίες με Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης σε θέματα Ελληνικού πολιτισμού καθώς και συνενωτικές δράσεις με τους Κρήτες όλων των πολιτειών Αμερικής για την ανάδειξη της Κρήτης με στόχο τον Πολιτισμικό Τουρισμό. 
Στο δημόσιο ραδιόφωνο  της Νέας Υόρκης ,COSMOSFM με την εκπομπή μου ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ όποιος θέλει  μπαίνοντας στο sound cloud , γράφει το όνομα μου και τον τίτλο της εκπομπής και ακούει ο ίδιος τι είναι... Πιο πολύ απ όλα θέλω να ευαισθητοποιώ , για την Ελλάδα και την ομορφιά του πολιτισμού της .
Την αδικημένη και τραυματισμένη πατρίδα , να την δουν με τα μάτια ενός ανθρώπου του πολιτισμού που την σέβεται και την λατρεύει ανιδιοτελώς....Σε αυτό ο τίτλος της Πρέσβειρας λειτουργεί εξαιρετικά! Μου δίνεται βήμα και το χρησιμοποιώ!
Η Κρήτη είναι η πατρίδα του έρωτα,της μουσικής,της παράδοσης,των αγώνων
Και κόντρα σε καιρούς..όλα αυτά κρατούν γερά!Όμως υπάρχει και η αντίθετη άποψη! Ότι απλά όλα αυτά μείναν σαν ετικέτες του παρελθόντος. Ισχύει πιστεύετε αυτό;

Η Κρήτη είναι ισχυρός τόπος.Δεν μπορεί να αλλάξει αυτό.Το λέω με την έννοια της γεωγραφικής θέσης της, του γεωφυσικού και ορυκτού της πλούτου, τον χιλιετιών  ιστορικό πολιτισμό της, τους ιδιαίτερους ανθρώπους της.
Εμπνέει σεβασμό  και δύναμη.Υπάρχει φθορά, όπως είναι φυσικό, αλλά είναι πολύ δυνατό το σπέρμα της Κρητικής φυλής για να καταστραφεί! Η μάνα Κρήτη μας κρατά γερά από την καρδιά .
Η ψυχή μας είναι γερή σαν τα τζουγκριά του Ψηλορείτη και των Λευκών Ορέων, δεν ξεγελιέται να προσκυνήσει το χρήμα , πάνω από την ιερότητα της πατρίδας μας. Αξίζει λοιπόν να τη χιλιοτραγουδάνε οι ποιητές και οι επισκέπτες να την ερωτεύονται αγιάτρευτα!


Τα κείμενα και οι παρεμβάσεις σας είναι πάντα επί της ουσίας καθώς εννοείτε να μη χαρίζεστε σε κανέναν και σταθερά να υπερασπίζεστε τα δικαιώματα και  ελευθερίες..Πόσο δικαιωμένες είναι οι γυναίκες της Κρήτης; Πόσο ουσιαστικά αναγνωρισμένες για την προσφορά τους στην στήριξη της Κρητικής οικογένειας;

Εννοείτε τα κείμενα της εκπομπής μου..Γενικά όταν μιλάω είμαι αληθινή και στον εαυτό μου και στους άλλους.Είναι θεμελιώδης αρχή μου η Αλήθεια....και εξ αυτής και το Δίκαιο που είναι παιδί της.
Οι γυναίκες της Κρήτης τιμώνται από την οικογένεια τους με ένα τρόπο μοναδικά αληθινό.Είναι η κολώνα του σπιτιού.
Ρώτα ένα γιο, όποιας μάνας θέλεις στην Κρήτη, να σου πει ποια θέση έχει η μάνα του στη ζωή του.Η η θυγατέρα του. Η η αδελφή του.Η η γυναίκα του.
Η η αδελφή, η γυναίκα, η μάνα, η κόρη, του φίλου του.Στη βάση της η Κρητική κοινωνία έχει γερά θεμέλια. Και τα βαστά η γυναίκα με την παραδοχή του άντρα.
Δεν παίρνονται αποφάσεις σ ένα σπιτικό, αν η κολώνα του σπιτιού δεν γνέψει ναι.Εμείς οι Κρητικές δίνουμε μεγάλη αξία στην τιμή των αρσενικών μας και εκείνοι μας τιμούν σαν τη ρίζα της ζωής .

Υπάρχει καταπίεση;Το έχετε νοιώσει στον περίγυρο σας,το έχετε ακούσει; Και δεν αναφέρομαι στις πιο εξελιγμένες κοινωνίες που λόγω του τουρισμού τα πράγματα διαφοροποιούνται,μιλώ για τα απομακρυσμένα χωριά


Κάποτε ήταν πολύ αυστηρός ο τρόπος που μεγάλωναν τα θηλυκά είναι αλήθεια.Και εγώ αναθράφηκα με αυστηρότητα σε σχέση με τις σημερινά κορίτσια.Ομως αυτό είχε σφιχτή σχέση με τα έθιμα μας.Και την εποχή...
Αν ξενοκοιμόταν με άντρα ένα κορίτσι ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση για την ανοχή της κοινωνίας .Σίγουρα ο,τι είναι ακραίο, είναι καταδικασμένο να φέρει αντίδραση. Αλλά στην σύγχρονη Κρητική οικογένεια, δεν υπάρχουν άκρα πια, σπανίζει αυτό.  Υπάρχει όμως σεβασμός και σύμπνοια και αγάπη. Που σπάνια το βλέπεις σε άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες..


“Τώρα που ζω με τον εαυτό μου
βαθιά κι απόλυτα, θέλω να μάθω
ο ίδιος ποιος υπήρξα, τι σκέφτηκα, πώς έζησα και τι είναι αυτό που 
συνθέτει τη μελλοντική μου απουσία”

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Μάνο Χατζιδάκι.. Τι συναισθήματα σας ξυπνούν;


Πίσω μου θέλω να αφήσω χνάρια Αγάπης.Και να μην πονέσω το γιο μου φεύγοντας.
Ως Ελληνίδα και Κρητικιά που ο τόπος καταγωγής της έδωσε αγώνες όπου χρειάστηκε, θα ήθελα  σε σχέση με το επίκαιρο θέμα των συλλαλητηρίων λόγω του Μακεδονικού και των έντονων προκλήσεων που δεχόμαστε το τελευταίο διάστημα από την πλευρά των Τούρκων να μας πείτε την δίκη σας άποψη. 
Να σημειώσουμε εδώ ότι οι Κρητικοί έδωσαν ένα μοναδικά δυναμικό παρόν στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο συλλαλητήριο της Αθήνας!

Δεν αρνιόμαστε την ύπαρξη του,σε ένα λαό γειτονικό. Ούτε το δικαίωμα να έχει όνομα. Να παραποιεί και να διαστρεβλώνει την ιστορία της πατρίδας μας όμως, γιατί να το επιτρέψουμε;;;;.
Πολλά χρόνια πριν μεθοδεύτηκε ( και υποβοηθήθηκε μάλιστα  πολύ από τους Τούρκους διπλωμάτες διεθνώς,) η επιλογή μιας ονομασίας ,που θα δημιουργούσε προηγούμενο για αλυτρωτικές βλέψεις και σε άλλους γείτονες, καθ’ όλα άπληστους.
Και μιλάω για τα νησιά και την Θράκη.
Μιλάω για το σημερινό χάλι των εκβιασμών του δικτάτορα της διπλανής μας εξ’ ανατολής χώρας. Ο Ελληνικός λαός έχει απηυδήσει από τις κατάφορες αδικίες που γίνονται στην πλάτη του! 
Και αν δεχτούμε πως "φταίμε", ποιος είναι σε θέση να απαγορεύσει στους νέους να αντιδράσουν, όταν αυτά που μαγειρεύτηκαν εναντίον τους , έγιναν ερήμην τους και πολλά πριν ακόμα γεννηθούν!!!!! 
Ποιος νόμος λέει πως δεν έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν την τιμή της πατρίδας τους όταν την χτυπάνε!!!!! Να φύγουν όλα τα παιδιά μας θέλουν οι Ευρωπαίοι "φίλοι";;;;Να ρημάξει η Ελλάδα;;;; Δεν πρόδωσε η Ελλάδα ποτέ τα παιδιά της!! 
Εμείς την προδίδουμε όταν δεν είμαστε ενωμένοι μπροστά στο κακό που κατασκεύασαν ξεδιάντροπα εκείνοι που αισχροκερδούν εναντίον του ελληνικού λαού και του Ελληνικού κράτους που το φίμωσαν και δίνουν εντολές στους εκπροσώπους μας στη βουλή σαν να είναι σερβιτόροι της Ευρώπης...


Ποιοι λόγοι θα σας προσέλκυαν στην πολίτικη και ποιοι σας απωθούν;

Σήμερα δεν υπάρχει πολιτική στην Ελλάδα.Είμαστε φιμωμένοι και πισθάγκωνα δεμένοι από τους Ευρωπαίους φίλους μας. Μονό να φαγωνόμαστε μεταξύ μας , μας επιτρέπουν.


Σε τι ελπίζετε στο μέλλον;Ποια σχέδια κάνετε τόσο προσωπικά αλλά και ως δραστηριότητες που αφορούν συνολικά την κοινωνία της Κρήτης ;

Ελπίζω στην επικράτηση του Δικαίου.


Να δώσουμε ένα μήνυμα σε όσους διαβάζουν τούτη τη κουβέντα με μια μαντινάδα αν και δεν σας ρώτησα αν μαντιναδολογείτε.. Μπορείτε να στείλετε αυτό το μήνυμα και με μια μαντινάδα αν όχι δική σας- που θα ήταν χαρά μας μεγάλη να ακούσουμε- με κάποια που σας εκφράζει..

Θα παραφράσω μια μαντινάδα του Λ.Καλομοίρη ( ας μου επιτρέψει) και θα την πω έτσι :

“Πατρίδα μου να κάτεχα πως θα σταθείς και πάλι,
 στην άκρη άκρη του γκρεμού, θα ΄σταινα πεντοζάλη..!!’’

Κάθε της λόγος χαρακτηρίζεται από τον έντονο δυναμισμό της Κρητικής επαναστάτριας ψυχής της!! Γράφοντας αυτή την συνέντευξη...νοιώθω ότι ο επίλογος θα έπρεπε να είναι πάλι και πάλι η εισαγωγή που έγραψα....Τίποτα λιγότερο....Σίγουρα μόνο περισσότερα..!!
Την ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη της,την απλότητα και την ευγένεια της!.

0 Σχόλια