κρητη


ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΩΠΟΥ
Το Ηρακλειάκη μας. Αυτή η πολυαγαπημένη και λατρεμένη Πόλη.
Γιατί είναι αλήθεια πως όποιος έζησε έστω και λίγο η ζεί στο Ηράκλειο, πάντα έχει στη καρδιά του χαραγμένες όμορφες εικόνες απο πανέμορφα τοπία, ζεστές γωνιές, γραφικά δρομάκια και μια θάλασσα που είναι εκεί και σε περιμένει κάθε μέρα να της ρίξεις ένα βλέμμα, μια ματιά για να σε κάνει να ταξιδέψεις νοερά με το μυαλό σου όπου θέλεις εσύ η απλά να τη κοιτάζεις και να μη σκέφτεσαι τίποτα, απλά να ηρεμείς και να νιώθεις ευλογημένος για αυτό το υπέροχο μέρος που έχεις τη τύχη να ζείς.
Είτε γεννήθηκες στο Ηράκλειο, είτε απλά μεγάλωσες εκεί , είτε έζησες ως φοιτητής η φοιτήτρια έστω και για λίγο, είτε είσαι ένας απλός επισκέπτης η τουρίστας που ήρθες να θαυμάσεις τα αξιοθέατα της πόλης και τους αρχαιολογικούς χώρους της με τη μεγάλη ιστορία που κουβαλάνε πίσω τους, το σίγουρο είναι οτι θα έχεις ξεχωρίσει έστω και έναν λόγο για τον οποίο λάτρεψες αυτή τη πόλη.
Αν σου έλεγαν να γράψεις μια λίστα με μερικούς απο αυτούς τους λόγους που σε έκαναν να ξεχωρίσεις το Ηράκλειο και να το βάλεις στη καρδιά σου, πιστεύω πως δε θα ήταν και τόσο δύσκολο. Μάλλον το αντίθετο. Θα ξεχείλιζαν απο μέσα σου ένα σωρό και θα έβγαιναν αβίαστα, όσο και αν μαζί θα είχες στο νου σου και τα αρνητικά αυτής της πόλης που παρατήρησες ζώντας σε αυτή , που όμως ούτε στιγμή δεν σκίασαν τα υπέροχα συναισθήματα που σου πρόσφεραν οι ομορφιές της μέσα στα χρόνια που την έζησες.
Κάπως έτσι θα σκέφτηκαν λοιπόν και εκείνοι οι οποίοι είχαν την ιδέα να γράψουν πάνω σε ένα τοίχο, μια λίστα με μερικούς απο τους λόγους που κάποιος μπορεί να αγαπήσει αυτή τη πόλη που λέγεται Ηράκλειο και να τον κάνει να τη ξεχωρίσει.
Μέσα σε ένα γραφικό δρομάκι του Ηρακλείου, στην οδό Αγίου Τίτου και Μιλάτου γωνία, δίπλα σε όμορφα μαγαζάκια , μεζεδοπωλεία και καφετέριες που σφίζουν απο ζωή και είναι γεμάτα απο νεολαία, μπορεί κανείς να δεί αυτή τη λίστα που στολίζει τον τοίχο και τον ομορφαίνει με τα τόσο υπέροχα λόγια που γράφονται εκεί, φέρνοντας συγκίνηση σε όποιον μπορεί να νιώσει και να καταλάβει το συναίσθημα πίσω απο αυτές τις λέξεις.
Σε αυτή τη λίστα δίνονται απαντήσεις στην ερώτηση, ΄΄ τι αγαπάω στο Ηράκλειο;΄΄.Οι λόγοι που αναγράφονται ως απάντηση σε αυτήν την ερώτηση ποικίλουν :΄΄Για το Ηλιοβασίλεμα στο Κούλε ΄΄, ΄΄το ατελείωτο μπλέ που υπάρχει παντού΄΄, ΄΄για τη φοιτητική ζωή το Χειμώνα΄΄, ΄΄για τους ανθρώπους και το φαγητό της΄΄. Κάποιος μάλιστα γράφει το πολύ ωραίο ΄΄ για τον εαυτό που μας ξύπνησε ΄΄ κι ένας άλλος το υπέροχο΄΄για το Ηράκλειο που μπορεί να γίνει΄΄. Επίσης κάποιος γράφει ΄΄ Σαν τσι κοπελιές του Ηρακλείου πουθενά΄΄.
Σίγουρα πολλοί θα ταυτιστούν με αρκετούς απο αυτούς τους λόγους που αναγράφονται και θα αναγνωρίσουν πολλούς απο αυτούς σα τους δικούς τους λόγους για τους οποίους αγάπησαν το Ηράκλειο.
Ο καθένας γράφει τον δικό του λόγο αλλά όλοι έχουν βέβαια πάντα ένα κοινό παρανομαστή.Την μαγεία που ένιωσαν για αυτη τη πόλη και που τους έκανε να την αγαπήσουν.
Η ιδέα για να γίνει όλο αυτό και η σκέψη που έγινε πράξη ανήκει στον ανοιχτό Πολυχώρο πολιτισμού Ideopolis που σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του ίντερνετ καφέ το οποίο στεγάζεται στο κτίριο, δημιούργησαν αυτόν τον υπέροχο τοίχο.
Το Ideopolis είναι ένας ανοιχτός Πολυχώρος πολιτισμού , όπου άνθρωποι και ομάδες προωθούν πολιτιστικές, εθελοντικές και κοινωνικές δράσεις.

Μακάρι πάντα να υπάρχουν τέτοιες υπέροχες πρωτοβουλίες που ομορφαίνουν τη πόλη και τη καθημερινότητά μας και μας γεμίζουν με θετικές σκέψεις και αισιοδοξία.

0 Σχόλια