Το ρακόμελο... σαρώνει, και ο Guardian σε ένα αφιέρωμα, λέει «stin egia mas», και το κατατάσσει στα καλύτερα ποτά του κόσμου για τον χειμώνα. 
Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού.

Το ρακόμελο μπορεί κανείς να το αγοράσει εμφιαλωμένο, έτοιμο για σερβίρισμα αφού ζεσταθεί. Παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο ή άλλα τοπικά βότανα.

Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες σαν ζεστό ρόφημα. Δεν πρέπει να μπερδεύεται με την ψημένη ρακή, που είναι τοπικό ποτό της Αμοργού και παρασκευάζεται από ρακή, ζάχαρη και περισσότερα μπαχαρικά, ενώ σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Μια απλή συνταγή για ρακόμελο θέλει 1-2 κουταλιές του τσαγιού μέλι για τέσσερις μεζούρες ρακής, με ένα ξυλάκι και μία κουταλιά του τσαγιού κανέλας. Τα υλικά αναμειγνύονται και ζεσταίνονται καλύτερα σε μπρίκι του καφέ.

Αυτό το μαγικό ποτό, λοιπόν, κατάφερε να βάλει… κάτω τα ποτά όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, σύμφωνα με τον Guardian.Όπως αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα του Guardian: «Όταν φτάνει στην Ελλάδα ο χειμώνας, οι ντόπιοι στρέφονται στο ρακόμελο» ενώ στη συνέχεια δίνει και την συνταγή.

Σύμφωνα με τον Guardian, το ρακόμελο πρέπει κανείς να το απολαμβάνει με καλή παρέα. Εκτός από το ρακόμελο την λίστα με τα 10 καλύτερα ποτά του κόσμου για τον χειμώνα, συμπληρώνουν:

Chacha (Γεωργία, κονιάκ), Grzane piwo (Πολωνία, μπύρα), Gløgg (Δανία, κρασί), Mumma (Σουηδία, μαύρη μπύρα), Jägertee (Αυστρία, μαύρο τσάι), Cola de mono (Χιλή, καφές), Hirezake (Ιαπωνία, σάκε), Jólaglögg (Ισλανδία, ποτά με μύρτιλο), Ζεστός μηλίτης (Αγγλία, μηλίτης).

πηγη newsit.gr

0 Σχόλια