Χωριό του Δήμου Καστελλίου με 433 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 330μ, 1.5 χλμ. νοτιοδυτικά του Καστελλίου και 36 περίπου χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Η θέση του είναι στην πεδιάδα του Καστελλίου, νοτιοδυτικά σε μικρή απόσταση. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 37 χλμ.

Το χωριό ονομαζόταν παλιά Βαρβάρω και οφείλει την ίδρυσή του και το όνομά του στο ιστορικό γεγονός της εγκατάστασης στρατιωτών του Νικηφόρου Φωκά το 961.

Αναφέρεται στην επαρχία Πεδιάδος από τον Καστροφύλακα Varvaro, με 37 κατοίκους το 1583 ενώ το 1834 αναφέρεται στην αιγυπτιακή απογραφή με 3 χριστιανικές και 10 τουρκικές οικογένειες.

Το 1881 αναφέρεται Βαρβάρω στο Δήμο Καστελλίου με 131 Χριστιανούς και 131 Τούρκους κατοίκους και το 1961 μετονομάστηκε σε Αρχάγγελο.Στο κέντρο του χωριού υπάρχει η πανέμορφη εκκλησία του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, καθώς επίσης και η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας με υπέροχες τοιχογραφίες. Μπορεί επίσης κανείς να δεί παραδοσιακούς ανεμόμυλους οι οποίοι βέβαια φέρουν έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης.

Στην τοποθεσία Τρόχαλος, βρέθηκαν κτίρια Υστερομινωικών Ι και ΙΙ περιόδου, με θησαυρό μινωικών εργαλείων.

Στο χωριό θα βρείτε καφενεία που σερβίρουν ρακί και παραδοσιακούς μεζέδες.


Στο κέντρο του Αρχαγγέλου βρίσκεται ο περικαλλής ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (αναφέρεται και ως ναός των Ταξιαρχών), στον οποίο το χωριό οφείλει την ονομασία του. Το χωριό πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου.Στις 8 Νοεμβρίου, εορτή του Μιχ. Αρχαγγέλου, γίνεται παραδοσιακό γλέντι.Οι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια, την καλλιέργεια αμπελιών και την οικόσιτη κτηνοτροφία.  Υπάρχει Δημοτικό Σχολείο.Ο Αρχάγγελος ονομαζόταν παλαιότερα Βαρβάρω (ουδέτερο). Αυτό το όνομα οφείλεται στην εγκατάσταση Βαρβάρων στρατιωτών από το Νικηφόρο Φωκά. Όπως φαίνεται από το όνομά του, και το Σκλαβεροχώρι συνοικίστηκε από σκλάβους (σλάβους) στρατιώτες του Νικηφόρου Φωκά, το 961. Το 1279 αναφέρεται το επώνυμο Σκλαβοχωρίτης, κάτοικος του χωριού Ρουσοχώρια, που πιστοποιεί ότι το χωριό υπήρχε και λεγόταν Σκλαβοχώρι.

Το Βαρβάρω αναφέρεται στον Καστροφύλακα το 1583 (Κ95) Varvaro με 37 κατοίκους και στην τουρκική απογραφή (1671) με 5 χαράτσια (Κρητικά Χρονικά Α,94). Το Σκλαβεροχώρι αναφέρεται το 1583 Sclaveroghori με 75 κατοίκους.

0 Σχόλια