ΓΡΑΦΕΙ Η ΝΑΤΑΣΑ ΠΕΤΡΟΥ 
Βλέποντας μια γυναίκα με ένα γλυκό χαμόγελο και έμφυτη ευγένεια καθόλου επιτηδευμένη,να βγαίνει πηγαία από μέσα της να γεμίζει το χώρο με μια γλυκιά παρουσία λες και είναι βγαλμένη από άλλη εποχή …..και ταυτόχρονα τόσο σημερινή,γεμάτη ζωντάνια ….πραγματικά εντυπωσιάζεσαι!!
Της είχα πει πως πάντα κάνω μια έρευνα για τα όσα έχει πει ο άνθρωπος που κάθεται απέναντι μου σε προηγούμενες συνεντεύξεις του… γιατί ναι….με αφορούν αυτά που πρέπει να μάθω για εκείνον ….αλλά θέλω να πάμε και ένα…. ίσως και περισσότερα βήματα πιο πέρα …εκεί που οι άλλες συνεντεύξεις δεν έφτασαν ….και πιστεύω  πως η Κα Εύα Παρακεντάκη παρουσιάστρια της εκπομπής Mamma mia στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης….η Εύα όπως μου επέτρεψε να την λέω είναι ήδη καταξιωμένη στο χώρο της για να μπορεί να μας εμπνέει μαγειρικά αλλά όχι μόνο…..!!Μέσα από μια ζωή σαν παραμύθι…!!..Που μόνο παραμύθι δεν είναι… αλλά μια υπέροχη πραγματική ιστορία ζωής ,που πολλά έχουμε να μάθουμε από αυτό!! Θα κάνουμε περισσότερο μια γυναικοκουβέντα λοιπόν, θα μιλήσουμε για απλά πράγματα ,θα ταξιδέψουμε  στο παρελθόν της Κρητικής κουζίνας και θα δώσουμε συμβουλές και λύσεις!Θα πάμε αρκετά  χρόνια πίσω…. Εύα μου, τότε που ζούσες στην Αθήνα …τότε που είχες την καθημερινότητα χιλιάδων γυναικών …..μέσα στο στρες…την ένταση …το άγχος ….τελικά ποιο αόρατο χέρι σε πήρε από κει και σε κατέβασε στον Κρητικό παράδεισο;; Πιστεύεις πως ήταν όντως μόνο οι συγκυρίες και τα γεγονότα ή μήπως ενδόμυχα ήταν αυτό που αποζητούσες χωρίς να το έχεις παραδεχτεί ούτε σε σένα την ίδια;;

Καθόλου ενδόμυχα! Ήταν όνειρο ζωής,εμένα η καρδιά μου χτυπούσε σε ρυθμό Κρητικό από την πρώτη μέρα που γεννήθηκα. Απλά οι συγκυρίες της ζωής με είχαν τοποθετήσει γεωγραφικά στην Αθήνα. Ένα τυχαίο γεγονός ,που μετά από ένα τροχαίο, συνειδητοποίησα  ότι η διαμονή μου και το μεγάλωμα των αγοριών μου (τότε είχα μόνο τους λεβέντες μου) ήταν εντελώς αφύσικα σε σχέση με εμένα σαν άνθρωπο! Οπότε έβαλα πλώρη και δρομολόγησα την κάθοδο μας στο νησί.Eχεις πει ότι κυριολεκτικά έφερες τα πάνω κάτω …..και έτσι είναι…. έπαιξε ρόλο η προσωπική σου ζωή σε αυτό;…

Η απόφαση να αλλάξω ζωή είχε παρθεί! Και όταν εγώ αλλάζω κάτι που με ενοχλεί το αλλάζω ριζικά. Και η μέχρι τότε ζωή, επιλογές, δουλειά και σχέση ήταν κάτι το οποίο είχε αποτύχει. Δεν μπορώ να μεμψιμοιρώ, ούτε να περιμένω τους άλλους να αλλάξουν τα πράγματα που με κάνουν δυστυχισμένη. Βρήκα την δύναμη μέσα μου και ξαναάρχισα την ζωή μου σε όλα τα επίπεδα .Και ξέρεις κάτι; Mου αρέσει που το έκανα,μου βγήκε σε καλό και μέσα από όλη αυτή την διαδικασία έμαθα ποια είμαι και τι αξίζω.


Μια επιτυχημένη γυναίκα που έβαλε στόχους και τους πέτυχε όλους ……τι θα έλεγες σε εκείνες τις γυναίκες που δεν τολμούν καν να κάνουν όνειρα.

Δεν τολμούν…
Γιατί;
Μήπως οι ίδιες σαμποτάρουμε την ευτυχία μας;
Μήπως εμείς οι ίδιες ήρθε η ώρα  να δούμε την αλήθεια μας κατάματα και ενηλικιωθούμε συναισθηματικά και πνευματικά;
Δεν σταματώ, αν δεν πετύχω το στόχο μου απλά ξαποσταίνω και αφήνω την ζωή να με εκπλήξει, αν η ζωή δεν το κάνει ,την προκαλώ. 
Αυτό παρακινώ λοιπόν τις γυναίκες που μας διαβάζουν. Χιλιοειπωμένη έκφραση αλλά είναι η μόνη αλήθεια. Αγάπησε τον εαυτό σου, εσένα, το πρόσωπο σου, την ψυχή σου, το ελλάτωμα την εμφάνιση σου που πάντα στην έσπαγε, χάιδεψε την ψυχή σου και τότε….μπουμ! Έχεις κάνει ήδη το πρώτο βήμα προς την τόλμη.


Τώρα που έχει γεμίσει η καρδιά σου από την αλληλεπίδραση της αγάπης που βιώνεις στην προσωπική σου ζωή ….και αυτό φαίνεται στη λάμψη που εκπέμπει το πρόσωπο σου… δώσε μας ένα μήνυμα που θα ισχυροποιήσει την ελπίδα μας για την ύπαρξη της αγάπης και της συντροφικότητας ….και θα μας κάνει να ανοίξουμε το σκονισμένο μπαουλάκι που μέσα του έχουμε κρύψει τα θέλω μας….για να μην μπορούμε ούτε και μεις οι ίδιες να τα βλέπουμε

Οι σχέσεις ενός άνδρα και μίας γυναίκας είναι κάτι που καθημερινά χτίζεται, δεν υπάρχει η τέλεια σχέση,ούτε ο τέλειος σύντροφος . Υπάρχει όμως η αγάπη. Και η αγάπη όλα τα κάνει, όλα μα  όλα αληθινά που λέει ο ο Χατζής με την Μαρινέλα. 

Οπότε σε πάω στην προηγούμενη ερώτηση και σου λέω ότι για να μπορέσεις να αγαπήσεις κάποιον…άλλον από εσένα, πιστεύω ότι πρώτα οφείλεις να αγαπήσεις εσένα και τότε η αγάπη θα βρεθεί στο δρόμο σου. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα, κανένας πρίγκιπας δεν θα σε σώσει, μας φλόμωσαν στα παραμύθια! Λυπάμαι… Υπάρχει η αληθινή αγάπη αλλά ανοίγει με το μυστικό κλειδί της αυτοεκτίμησης.


Κοιτάζοντας το site σου είδα άπειρες συνταγές ….αλλά στάθηκα σε αυτό που επισημαίνεις πάντα πολύ εμφατικά ….τις καλές πρώτες ύλες.Πως μπορούμε να κατορθώσουμε σήμερα να έχουμε στο φαγητό μας αυτή την αγνότητα των καλών προϊόντων …γιατί ας είμαστε ειλικρινείς ακόμα και εκτός μεγάλων πόλεων η παραγωγή για χάρη του κέρδους θα είναι σίγουρα επιβαρυμένη με φυτοφάρμακα κτλ….

Η πρώτη ύλη κάνει τον μάγειρα! Αν έχεις άριστη πρώτη ύλη να διαχειριστείς τότε όλα μέσα στο τσικάλι σου θα έχουν επιτυχία. Λίγες μόνο συμβουλές και καθοδήγηση χρειάζεσαι. 
Και αυτό μπορείς να το βρεις στο site μου καθώς και σε άλλα πολλά site και βιβλία μαγειρικής! Ο κόσμος πρέπει να εκπαιδευτεί στην άριστη πρώτη ύλη, να μην κάνει σκόντο στην ποιότητα και στην υγεία του. 
Για μένα μαγειρική είναι διαλεχτή πρώτη ύλη. Αν έχω ένα άριστο ριφάκι (κατσικάκι), μία ψησιά σταμναγκάθι άγριο, ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι από την νότια Κρήτη, δεν θέλω τίποτε άλλο. 
Οπότε ας κοιτάξουμε λίγο πίσω εμείς οι νέοι Κρητικοί για να συνειδητοποιήσουμε γιατί οι παλιοί ζούσαν τόοοοοοοσα χρόνια και ας μιμηθούμε το μοντέλο ζωής τους. 
Που δεν ήταν μόνο το διατροφικό μοντέλο, ήταν και το γεγονός ότι όλη μέρα ήταν σε κίνηση και σε επάφή με την φύση. Έχουμε την δυνατότητα εδώ στην Κρήτη να τους μιμηθούμε. 
Να μαζεύουμε χόρτα μόνοι μας, να βάζουμε μποστανάκια και να ασχολούμαστε μία δύο ώρες την ημέρα με την τροφή μας σε επίπεδο παραγωγής ή συλλογής. 
Αυτό θα μας κάνει να βγούμε από τους υπολογιστές και να ζήσουμε σαν άνθρωποι και όχι σαν μηχανήματα. Εγώ το κάνω και σας παρακινώ και εσάς! Ελάτε σε επαφή με την φύση.  Φαντάσου να γίνει αυτό με την επιστήμη εδώ που έχει φτάσει. Ο μέσος Κρητικός θα ζει 200 χρόνια!!!


Ταξίδεψε μας λίγο στην μινωική διατροφή …και πες μας αν θέλεις να φέρεις ξανά τις ρίζες της Κρητικής διατροφής σε όλα της επίπεδα ξανά στο προσκήνιο..ίσως μέσα από ένα βιβλίο …ή μέσω της εκπομπής 

Μέσω της εκπομπής αλλά και του site μου συνεχώς αναδεικνύω συνταγές «παλαιϊνές». Έχω ξαναπεί ότι όταν πρωτοήρθα στην Κρήτη, οι φίλες μου ήταν μεγάλες γυναίκες και ευτυχώς είμαι τυχερή που τις έχω όλες εν ζωή ακόμα και απολαμβάνω την παρέα τους. 
Μόνο βελονάκι δεν μαθαίνω με τίποτα! χααχαχαχα. Αυτές με έμαθαν αυτά που δεν μου είχε μάθει η Χανιώτισσα γιαγιά στον Πειραιά. Και ξέρεις γιατί δεν μου τα είχε μάθει; γιατί δεν μπορούσε να μου τα δείξει. 
Που να βρει η γυναίκα αχατζίκους,σκορδουλάκους, μυρώνια, κούμαρα και θυμάρι στον Πειραιά; Μου είχε μιλήσει όμως για όλα και όταν έφτασα στην Κρήτη για να ζήσω μόνιμα άρχισα να τα ψάχνω,να τα ανακαλύπτω και να τα βάζω στο πιάτο μου. 
Έχεις σκεφτεί τρόπους που θα μπορούσαν τα βιολογικά τρόφιμα να μπουν στο τραπέζι μας εν μέσω κρίσης …..οι τιμές τους δεν είναι προσιτές πια για την μέση οικογένεια

Γιατί δεν είναι προσιτές; Οι τιμές των βιολογικών είναι σταθερές συνήθως,δεν έχουν τα σκαμπανεβάσματα που έχουν τα μη βιολογικά προιόντα. 
Πιστεύω για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας την υγεία μας αξίζει να ξοδεύουμε ένα  ποσό το μήνα και ας φάμε μία φορά λιγότερο κρέας και ας το αντικαταστήσουμε με ένα όσπριο π.χ 1 κιλό μοσχάρι κάνει 12 ευρώ 1 πακέτο φακές 1 ευρώ οπότε νάτη η διαφορά για να αγοράσεις βιολογικά λαχανικά! Αυτό άλλωστε σημαίνει οικιακή οικονομία.Σιγοψημένο …..αυτό έλεγε η δική μου η γιαγιά Εύα μου….το φαγητό πρέπει να σιγοψήνεται …..θέλει την ώρα του έλεγε!...Υπάρχει αλήθεια σε αυτό και μοιράσου μας έτσι κάποια μυστικά τρόπων μαγειρέματος που θα κάνουν το φαγάκι μας…. λουκούμι …!


Πολύ σωστά τα έλεγε και η δική σου γιαγιά και η δική μου. Οι εποχές άλλαξαν βέβαια και οι γυναίκες πλέον δεν έχουν χρόνο να περιμένουν το φαγητό με τις ώρες να ετοιμαστεί και ας είναι πιο νόστιμο. 
''Συμβουλές αργού μαγειρέματος για ένα κοκκινιστό ζυγούρι. Ένα κρέας που δύσκολα μαλακώνει. Τσιγαρίζουμε το κρέας καλά και προσθέτουμε ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο,σβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί και χαμηλώνουμε τέρμα την φωτιά. 
Το κρέας με αυτό τον τρόπο θα ψηθεί μέσα στα ζουμιά του.Μετά από μισή ώρα περίπου ρίχουμε μία κουταλιά της σούπας πελτέ και 500 γρ. φρέσκια ντομάτα καλογινωμένη στον τρίφτη. 
Προσθέτουμε ½ ποτήρι κρασί ακόμη και συνεχίζουμε για 2 ώρες το αργό ψήσιμο. Στα τελευταία 10’ προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Βράσε και ένα μακαρόνι νο 5 και τρίψε και ξηρό ανθότυρο. Καλή όρεξη!''


Πολλές μανούλες παραπονιούνται..δεν τρώει το παιδί μου το συγκεκριμένο φαγητό..ή ακόμα χειρότερα θέλει να παραγγέλνουμε απ'έξω ….τις βλέπεις πραγματικά σε απόγνωση ….τι θα τους πρότεινες;

Ψυχραιμία! Τα παιδιά κάνουν συνήθως αυτό που βλέπουν να κάνουμε και όχι αυτό που τους λέμε. Αν λοιπόν μία μαμά τρώει λαχανικά και το παιδί έχει συνηθίσει αυτή την εικόνα,τότε κατά πάσα πιθανότητα θα τρώει λαχανικά και το παιδί. 
Για φαντάσου μία μαμά που τρώει κολοκυθακι π.χ και ξινίζει τη φατσούλα της…. Πως θα το φάει το μικρό της;; 
Οπότε αν τρεφόμαστε εμείς σωστά και τα παιδάκια μας θα ακολουθήσουν τα παράδειγμα μας.


Μιας και αναφερθήκαμε στα παιδιά ….θα ήθελες να γράψεις ένα βιβλίο συνταγών που να είναι μόνο για αυτά…και να λύσει τα χέρια στις μαμάδες;


Πάρα πολύ! Είμαι πτυχιούχος μαμά πιά με τρία παιδιά χαχαχαχαχα έχω περάσει απ όλες τις ηλικίες και όλα τα διατροφικά στάδια και τολμώ να πω τα παιδιά μου τα τρώνε όλα. 
Αν ρωτήσεις την Τζέλα ποιο είναι το αγαπημένο της φαγητό θα σου πει αφοπλιστικά «κοκκινιστό κουνουπίδι» χαχαχαχα!Γράφεις σε διάφορα έντυπα ….σε καμαρώνουμε στην τηλεόραση ….βραβεύεις και βράβευσε!!.....Αποτελέσματα σκληρής προσπάθειας σίγουρα που αναγνωρίζεται …μίλησε μας λίγο για όλα αυτά και πως νοιώθεις εσύ  σαν μια γυναίκα που χαίρεται μέσα από τα ''απλά''…..για τα ''μεγάλα'' που της συμβαίνουν στα επαγγελματικά της;


Είμαι πολύ ευτυχισμένη που κάνω την δουλειά που λατρεύω. Είμαι απόλυτα ευγνώμων στην ζωή και στο Θεό που ο επαγγελματικός μου δρόμος είναι στρωμένος και θεωρώ την δουλειά μου ευλογία. 
Η αλήθεια είναι πως δεν τα βλέπω μεγάλα αυτά που μου συμβαίνουν. 
Μεγάλο μπορεί να δω ένα ηλιοβασίλεμα ή μία κατσικούλα που θηλάζει στην άκρη του δρόμου το μικρό της. 
Για μένα αυτά είναι μεγάλα, η καθημερινότητα, οι εικόνες, οι φίλοι, το σπιτικό μου γεμάτο. 
Όλα τα άλλα είναι συνέπεια και αφοσίωση στη δουλειά μου, αλλά προς Θεού όχι μεγάλα. 
Μεγάλο είναι ένα γρήγορο φιλί την ώρα που φεύγει ο Νίκος από το σπίτι. Μεγάλη είναι η αγκαλιά του Μάριου, το χαμόγελο του Βασίλη και τα μάτια της Τζέλας. Αυτά είναι για μένα τα μεγάλα και τα σπουδαία.
Θέλω να κλείσουμε όπως ανέφερα στην εισαγωγή ….παραμυθένια ….με πολύ όνειρο …κλείνω τα μάτια …και σε ακούω ….πες μου για την ξελογιάστρα όπως την λες Κρήτη και πράγματι είναι….και κάνε με και εμένα και τους αναγνώστες μας..να νοιώσουμε εικόνες ανάκατες με μυρωδιές από κρητικά τσικάλια που σιγοβράζουν!!!

Την Κρήτη την αγαπώ όπως τα παιδιά μου. Κλείσε τα μάτια λοιπόν να σε ταξιδέψω μέσα από την καρδιά μου στην Κρήτη που εγώ αγάπησα και γνώρισα. 
Ξημέρωμα στον Ομαλό, άνοιξη, και η πρωινή υγρασία ξυπνάει κάθε κόκκο χώματος,με μια βαθιά ανάσα μπορείς να μυρίσεις όλα τα φυτά της περιοχής.
Αμάρι μεσημέρι Ιουνίου, ο ήλιος ψηλά και η ρίγανη λίγο πριν κοπεί να ανθίζει σε όλα τα τριγύρω βουνά και να νομίζεις πως με μια βαθιά ανάσα θα θεραπευτείς από κάθε κακό. 
Ζαρός αργά το απόγευμα Σεπτέμβρη μήνα,εκέι που όλα έχουν γίνει χρυσαφί στην Κρητική ύπαιθρό, μία όαση δροσιάς, χαζεύοντας τη λίμνη με τα ψάρια,μπορεί να δουν τα μάτια σου ξωτικά και νεράιδες να πλατσουρίζουν. 
Στο φαράγγι το Χα, Λασίθι, στέκεσαι αποσβολωμένος μπροστά στην τεράστια σχισμή που μοσχοβολάει Δίκταμο και άγρια μέντα. 
Τι να σου πω για την Κρήτη μας;; Μη ξεχάσεις να φας Σφακιανό γιαχνί, χοχλιούς με χόντρο, τζουλαμά, αρνί με μυζήθρα, συμπεθερίο, αυγά με στάκα, ροφό με μπάμιες, κατσικάκι με ασκολύμπρους.
Κάποιος μου είπε ότι η Κρήτη δεν έιναι νησί, η Κρήτη είναι ήπειρος. Και εγώ θα συμφωνήσω, μέσα σε μία στενή λωρίδα γης βρίσκεις τα πάντα, βρίσκεις τον παράδεισο.
Εγω τον βρήκα τον παράδεισο μου, είναι στην γη και τον λένε Κρήτη!Θα σε ευχαριστήσω πάρα πολύ που ήσουν εδώ μαζί μας… αλλά δεν θα σε αποχαιρετήσω όπως συνήθως γίνεται στο τέλος των συνεντεύξεων ….γιατί νομίζω ότι έχεις να μας μάθεις πολλά ακόμα ….και εγώ έχω μέσα στο μυαλό τόσα πολλά που θέλω να ρωτήσω!!.....Άρα θα πω μόνο εις το επανειδήν …..με το καλό να ανταμώσουμε ξανά!!Και γρήγορα!
(Και εδώ πρέπει να ομολογήσω πως την ευχαρίστησα....αλλά πραγματικά δεν ξέρει πόσο πολύ!
Γιατί αυτή η γυναίκα είναι τόσο χαρισματική,στο να σε κάνει ζεις τα ''λόγια''!
Να σου δείχνει δρόμους με έναν ολόδικο της τρόπο!..Και να θες να τους ακολουθήσεις..
Θέλεις να κυνηγήσεις το όνειρο.....και αν  τρομάξεις και κάνεις ένα βήμα πίσω πάλι....ξαναδιάβασε όσα είπε..και κάθε φορά...τούτο το βήμα θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο...μέχρι να βρεις τον δικό σου παράδεισο!)

Μέχρι την επόμενη φορά θα την ανταμώνουμε....στο Eva In Tasteland !!


0 Σχόλια