Χριστούγεννα αλλιώς! - Γράφει η Κολαϊτη Ειρήνη

Είναι ακόμη Νοέμβριος και όμως Χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζουν ήδη τα περισσότερα σαλόνια. Ίσως γιατί προσπαθούν να δώσουν μία πολύχρωμη και γιορτινή νότα στη περίεργη περίοδο που περνάμε όλοι τώρα. Ίσως γιατί έχουμε ανάγκη βαθιά μέσα μας να έρθουν τα Χριστούγεννα και το 2020 να μας αποχαιρετίσει. 

Ένα είναι σίγουρο.. Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι πολύ διαφορετικά. Είναι όμως απαραίτητα κακό; Μήπως ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε την πραγματική έννοια των Χριστουγέννων ; Μήπως πρέπει αυτή τη φορά να αφεθούμε και ν ζήσουμε την πραγματική μαγεία δίχως καταναλωτική μανία; Δίχως το άγχος να κλείσουμε τραπέζι για το ρεβεγιόν ή να αναλωθούμε ψάχνοντας το τέλειο δώρο να μην αφήσουμε κανένα παραπονεμένο; 

Νομίζω ότι ήρθε πλέον ο καιρός να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να ζήσουμε ταπεινά, πραγματικά, ευλαβικά Χριστούγεννα ξέροντας ότι εκεί έξω πολύ περισσότερο φέτος υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν όχι απλά Χριστουγεννιάτικο δέντρο και γαλοπούλα, αλλά ούτε μια ζεστή γωνιά αυτές τις κρύες νύχτες του Χειμώνα.

Τα Χριστούγεννα άλλωστε είναι η γιορτή της απόλυτα αγνής, άνευ όρων, αδιανόητά ολιγαρκής, αληθινής αγάπης!!  Το πιο σημαντικό πράγμα για τα Χριστούγεννα είναι ότι μας καλούν να σκεφτούμε τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας - την πίστη μας, την οικογένειά μας και την ελευθερία μας. Η πίστη μας μας δίνει ελπίδα, η οικογένειά μας μας δίνει αγάπη και η ελευθερία μας μας δίνει την ευκαιρία να εξασκήσουμε την πίστη μας και να αγαπάμε ο ένας τον άλλον.

Στολίστε τα σπίτια σας! Με ότι έχετε! Φτιάξτε τα γλυκά σας να μοσχομυρίσουν οι γειτονιές κανέλα και φρέσκο βούτυρο. Σηκώστε το τηλέφωνο και μιλήστε με όλα τα αγαπημένα άτομα που δυστυχώς είναι μακριά και υποσχεθείτε να κρατήσετε την υπόσχεση ότι μόλις όλα τελειώσουν θα βρεθείτε να δώσετε τη μεγαλύτερη αγκαλιά. Ανάψτε ένα κερί για εκείνους που δυστυχώς δεν μπορείτε πια να έχετε δίπλα σας στη ζωή και θυμηθείτε ότι ωραίο έχετε ζήσει. Καθίστε με την οικογένειά σας, παίξτε σαν παιδί με τα παιδιά σας, κλείστε τα κινητά και απολαύστε τη ζεστή αγκαλιά του συντρόφου σας κάνοντας όνειρα για το μέλλον, γιατί θα έρθουν καλύτερες μέρες και όλα θα είναι πιο γλυκά γιατί μας τα στέρησαν - τα ταξίδια, τα πάρτι, οι συναυλίες.

Και όταν έρθει η Άγια μέρα των Χριστουγέννων και καθίσετε με αυτούς που αγαπάτε ευχαριστήστε το Θεό για όλα αυτά που έχετε αλλά κάποιοι στερούνται. Αγοράστε λιγότερα δώρα και με ότι περισσέψει αγοράστε μια κουβέρτα για κάποιον άστεγο, αγοράστε ένα παιχνίδι για κάποιο παιδί που δεν έχει, μαγειρέψτε ένα δείπνο και χαρίστε το σε μια άπορη οικογένεια .


Εγώ μετά από ένα χρόνο γεμάτο αλλαγές και αβεβαιότητα, είμαι περισσότερο ενθουσιασμένη για την επερχόμενη περίοδο των διακοπών από ποτέ. Φυσικά, η πανδημία δεν έχει τελειώσει - και ήταν μια δοκιμαστική χρονιά για πολλούς - οπότε οι κλασικές γιορτές των διακοπών μας μπορεί να φαίνονται λίγο διαφορετικές φέτος και αυτό είναι εντάξει. Αντί να συνεχίσουμε κανονικά, αυτά τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική στιγμή για να συνδυάσουμε πράγματα και να δοκιμάσουμε νέες παραδόσεις διακοπών. Εάν το χριστουγεννιάτικο δείπνο σας έχει λιγότερους επισκέπτες φέτος, παραλείψτε το κλασικό Χριστουγεννιάτικο μενού και δοκιμάστε ένα υπέροχο νέο μενού. Και αν ο προϋπολογισμός των διακοπών σας είναι περιορισμένος, μην το παρακάνετε με τα δώρα! Μετατρέψτε τα δώρα και τις κάλτσες σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, σχεδιάζοντας ονόματα, έτσι ώστε κάθε άτομο να έχει μόνο ένα δώρο. Φέτος, προσπαθήστε να εστιάσετε λιγότερο στην αγορά της πιο πρόσφατης και μεγαλύτερης διακόσμησης και δώρων και στρέψτε την προσοχή σας για να περάσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας. Ίσως απλώς να διαπιστώσετε ότι αυτές οι νέες παραδόσεις γίνονται ετήσιες παραδόσεις που δεν θα μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτές!

Και μην ξεχνάτε :


0 Σχόλια