ΣΧΕΣΕΙΣ, λάθη,crete on air.eu,Συναισθήματα,LITSA MER,συγχώρεση,δύναμη,σκέψεις,

Η δύναμη του να συγχωρείς - Γράφει η Litsa Mer


Κάποια στιγμή στην ζωή μας βρεθήκαμε μπροστά σε μία κατάσταση που χρειάστηκε να συγχωρήσουμε κάποιους ανθρώπους .

Πόσες φορές στην ζωή σας, σκεφτήκατε αν αξίζει να συγχωρήσετε εκείνους που κάποια στιγμή σας πλήγωσαν πολύ και παρόλο που θέλατε να απελευθερωθείτε από αυτό το συναίσθημα που σας προκαλεί αυτή η ανάμνηση διστάζατε να το κάνετε.    

Κι όμως η συγχώρεση είναι η θεραπεία της πληγής σου! 

Ο δισταγμός που προκύπτει από την ιδέα να συγχωρήσουμε κάποιον, ωφελείται στην πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί ότι συγχωρώντας εκείνον που μας πλήγωσε σημαίνει «περασμένα ξεχασμένα», δηλαδή ότι αποδεχόμαστε το λάθος που έχει γίνει εις βάρος μας ή ότι θα μας περάσουν για αφελής αν τους συγχωρέσουμε.

Αυτό είναι λάθος γιατί «συγχωρώ… δεν σημαίνει λησμονώ!»  

Η συγχώρεση έχει να κάνει καθαρά με εμάς και τον τρόπο που θα πορευτούμε στο υπόλοιπο της ζωής μας. 

Γιατί όσο κουβαλάμε αυτό το γεγονός, δεν προχωράμε ουσιαστικά αφού μας είναι δύσκολο να εμπιστευτούμε τους γύρω μας, μα κυρίως κατακλύζουμε τον εαυτό μας με αρνητικά συναισθήματα.

Διάβασα κάπου πως η λέξη συγχωρώ σημαίνει.. μαζί με εμένα να μπορώ να χωράω και κάτι άλλο.

Να μπορέσω να δημιουργήσω στο παρόν ψυχική ευρυχωρία, για να συγχωρέσω αυτό που με πλήγωσε χωρίς να με επηρεάζει πλέον αρνητικά.  

Επομένως συγχωρώντας τον άλλο, είναι κάτι που επιλέγεις να κάνεις για την δική σου απελευθέρωση, ώστε να σταματήσει να επηρεάζει το παρόν σου.

Η δυσκολία του να συγχωρέσεις, οφείλεται στην προσκόλληση με το παρελθόν και στο γεγονός ότι δύσκολα αποβάλλουμε παλιές συνήθειες, αφού ξεκολλώντας τις από πάνω μας, ταυτόχρονα είναι σαν να ξεκολλάμε κομμάτι του εαυτού μας.

Επίσης σημαντικά δύσκολο κατά την διαδικασία της συγχώρεσης είναι να δούμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Αφού πολλές φορές δεν μας πληγώνει ο ίδιος ο άνθρωπος αλλά οι προσδοκίες που είχαμε από εκείνον!    

« Η προσδοκία είναι απαίτηση…» μου είχε πει κάποιος.

Εν κατακλείδι αν σκεφτούμε το βάρος που θα φύγει από πάνω μας, σιγουρά το να συγχωρέσεις κάποιον ουσιαστικά, συμβάλει στην ψυχική σου ηρεμία αφού βγάζει την τοξικότητα από την ψυχή σου.

Θα κλείσω με μια φράση του Άγγλου ποιητή Αλεξάντερ Πόουπ…

«Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς είναι θεϊκό!»


 

0 Σχόλια